Mar 132014
 

spaceopen

 

Net als in de afgelopen twee jaar zullen de Nederlandse hackerspaces op 29 Maart hun deuren openen voor het publiek.

3D-geprinte koekjesvormen ontwerpen, zeep maken, je eigen meubels frezen, de kleuren van je woonkamerlampen aanpassen aan de film die je kijkt en controleren hoe veilig Whatsapp nu echt is. Het kan allemaal in een hackerspace.

Een hackerspace is een ruimte waarin creatievelingen, technici, juristen en andere geïnteresseerden bij elkaar komen om samen te werken aan, na te denken over, en te praten over zeer uiteenlopende onderwerpen. “Sommige van deze projecten zijn heel praktisch van aard, anderen zijn meer ‘omdat het kan’. Wat altijd hetzelfde blijft is ons doel om kennis te vergaren, samen te werken en kennis te delen”, aldus de oprichtster van Hackerspace Frack, Jildou Gerritsma.

Dat die kennis gedeeld moet worden laten de leden van de Nederlandse hackerspaces dan ook graag zien door alle nieuwsgierigen uit te nodigen om eens een kijkje te nemen wat er allemaal mogelijk is. Dan wordt ook duidelijk dat hacken al lang niet meer iets is dat alleen op een computerscherm gebeurt.

Hackerspace TkkrLab in Enschede heeft een eigengebouwde 3D printer en CNC frees, Bitlair, in Amersfoort, bouwt bijvoorbeeld een 100W lasercutter. “De hackerspaces vullen elkaar graag aan en werken samen waar mogelijk. Op die manier kunnen we leren van elkaars fouten, onze kennis vergroten en kunnen verschillende interessante projecten over het hele land aangeboden worden”, legt Dave Borghuis, de oprichter van Tkkrlab, uit Enschede

Naast het bouwen van machines wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan projecten om de voordeur van een hackerspace op afstand te openen, of de temperatuur van verschillende ruimtes via het internet te kunnen beïnvloeden. Ook wordt er samengewerkt met een bibliotheek om soldeer lessen aan kinderen te geven, worden er op verschillende locaties workshops gegeven om uit te leggen hoe privacy beschermd kan worden en wordt er samengewerkt met gemeentes op het gebied van beveiliging en open data.

De open dag is een kleurrijk geheel met activiteiten door het hele land en iedere hackerspace geeft hieraan een eigen invulling. Voor een overzicht van de activiteiten en openingstijden kan men terecht op http://hackerspaces.nl/ of op de website TkkrLab http://tkkrlab.nl .

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Vanaf 11:00 uur ‘s ochtends zijn de deuren geopend en om 17:00 is het dagprogramma afgelopen, aanmelden is niet nodig.

Programma van TkkrLab

 

Sorry, the comment form is closed at this time.