This wiki has been archived and made read-only.
For up-to-date information about TkkrLab and it's projects please visit our main website at tkkrlab.nl.

Prusa I3

From

Jump to: navigation, search

Template:Db-g7 TkkrLab 3D printer Prusa mendel I3
--Prusa--
==Use==
if you want to use the printer,
I would apreciate you ask me(Duality) or zeno4ever first,
Since the Printer isn't in working state yet.
==firmware==


== OneDutchBrother == Print Manual (WIP)

Prusa I3 01.JPG
01 - Vindt je project op b.v. http://www.thingiverse.com/ de basis is een STL bestand. Plaats dit bestand op een USB Stick.

Prusa I3 02.JPG Prusa I3 03.JPG
02 - Zet de apparatuur aan, de printer verbruikt behoorlijk veel vermogen (verwarmen headbed, verwarmen extruder)


Prusa I3 04.JPG
03 - Start het programma PrusaPrinting op de desktop.

Prusa I3 05.JPG Prusa I3 06.JPG
04 - Druk op Connect bovenin het Prusa programma om verbinding met de printer te maken. Controller of de communicatie met de printer opgang komt.

Prusa I3 07.JPG
05 - ABS en of PLA , printen op verschillende temperaturen. Hiermee kun je de printer (Extruder) Beyond Repair kapot maken. Dus een verkeerde temperatuur met een verkeerde soort plastic is desastreus. Indien je dus van plastic soort wilt wisselen zul je een ervaren Tkkrlab member moeten vragen. Indien er PLA in het systeem zit kun je zonder problemen een andere PLA rol plaatsen.

Prusa I3 08.JPG
06 - Let op dat bij het wisselen van een rol dat het uiteinde middels plakband keurig wordt opgeborgen. Indien je dit niet doet kan het 'vanzelf' afrollen de mist ingaan. De draad kan dan 'in de knoop' raken en niet meer afrollen. Erg belangrijk dus dat je de draad netjes vastplakt.

Prusa I3 15.JPG
07 - Om de draad weg te halen zorg je ervoor dat de Extruder op Temperatuur is. PLA is tussen 190-195 en ABS 200-210. Druk op de knoppen SET bij de termen Heat en Bed om de temperaturen in te schakelen.

Prusa I3 09.JPG
08 - Druk in het programma op de knop Extrude om de draad 'terug' te laten lopen. Soms blijft er een restje achter in de doorvoer unit. Deze kun je met b.v. een puntbektang verwijderen.

Prusa I3 12.jpg
09 - Voordat je de nieuwe draad plaatst knip je eventuele resten dunne slierten af. Plaats al het afval plastic in de doos met afval plastic. Deze doos staat meestal op de grond onder de printer.

Prusa I3 13.jpg Prusa I3 14.jpg
10 - Soms , als je de nieuwe draad probeert te plaatsen 'slipt' deze. Er zit / is een klein randje in de kop waar de nieuwe draad tegen aan kan lopen. Kan ook zijn dat er nog een restje in de kop zit, deze kun je losmaken door de 2 schroeven los te draaien.

Prusa I3 15.JPG
11 - Zodra de draad goed doorvoert is het makkelijk om de Z as even 1 cm omhoog te plaatsen, duk op de +Z10 zodat de kop boven de heatbed komt.

Prusa I3 16.jpg
12 - Voer plastic door en verwijder het middels de puntebek tang. Indien je de snelheid op 600 hebt gezet doe dit dan NIET te vaak. Dit kan ook beschadiging veroorzaken. Een extrude waarde tussen 100-600 is normaal.

Prusa I3 17.jpg
13 - Plaats je USB stick in de computer met het STL bestand.

Prusa I3 18.jpg
14 - Druk op 'Load File' en kies je STL bestand, het programma zal nu gaan Slicen en Gcode aanmaken. O.a. de opvulling (Fill density) wordt nu bepaald deze kan lopen van 0.15 tot 1 (volledig solid). Ook de Layer height wordt bepaald. De layer height kan van 0.05 tot 0.4 mm lopen. HOe kleiner hoe langer het printen duurt.

Prusa I3 19.jpg
15 - Zo zien normale meldingen eruit, controleer de output op foutmeldingen.

Prusa I3 20.jpg
16 - Druk nogmaals op 'Load File' en kies je Gcode bestand.

Prusa I3 23.jpg
17 - Druk op de Home knop om de head naar de start positie te laten gaan.

Prusa I3 22.jpg
18 - Druk pas op printen als het Headbed en de Extruder op temperatuur zijn. Gaat er iets mis, druk dan op RESET !!!

Prusa I3 26.jpg
19 - Object wordt gerpint, wacht en heb gedult.

Prusa I3 27.jpg
20 - Na het printen zullen de extruder en het printbed automatisch afkoelen. Probeer je object pas te verwijderen (met b.v. een schroevendraaier) als de heatbed temperatuur tot 40 graden is gekomen.

Prusa I3 29.jpg
21 - Weeg je object (ook MIS GEPRINTE OBJECTEN) om te kunnen afrekenen bij de kassa.

Prusa I3 30.JPG Prusa I3 31.jpg
22 - Kies het gewicht en reken af.

Prusa I3 28.jpg
23 - Schakel en sluit alle spullen netjes af, indien er iets kapot is gegaan, probeer contact op te nemen met een Tkkrlab Member, plaats een Notitie op de Printer!