It’s not just stalkerware

Hackerspace workshop edition

16 Dec 14:00 - 16:00

Bijna iedereen kan het slachtoffer worden van stalking; Stalkers richten zich niet alleen op beroemdheden. Meestal zijn het ex-partners, heel soms is het een toevallige kennis, of een vreemdeling. Bij stalkerware heeft de dader toegang nodig tot het apparaat of moet hij het slachtoffer overhalen iets te installeren. In gevallen waarin de stalker een (ex-)partner is, is dat wellicht haalbaar. Maar in andere gevallen is het gemakkelijker om toegang te krijgen tot de accounts van het slachtoffer, informatie over het slachtoffer te verzamelen via sociale media, of tracking devices (Apple AirTag, Samsung SmartTag, Tile, Kruidvat) te gebruiken om het slachtoffer te volgen. Omdat het digitaal is weten slachtoffers maar moeilijk uit te leggen wat er aan de hand is, dus hoe kan je erachter komen wat er nou aan de hand is door middel van symptomen of met welke tools kan je goedkoop en makkelijk aan de slag om slachtoffers te helpen.

Deze workshop is speciaal voor hackerspace deelnemers omdat ik heb gemerkt dat die wel eens worden benadert door slachtoffers om te helpen. Ik wil jullie handvaten geven om te kunnen helpen op een methodische maar laagdrempelige manier. Het gaat hierbij ook voor een groot deel over een psychologisch aspect.

Over Chantal Stekelenburg

Chantal Stekelenburg is hoofd onderzoekers bij Zerocopter. Zij zorgt voor een van de belangrijkste aspecten van de dienstverlening van Zerocopter: de gemeenschap van onderzoekers. Haar focus ligt op het ondersteunen en coachen van de huidige onderzoeksgemeenschap en het voeden van de groei van de onderzoeksgemeenschap naarmate het klantenbestand groeit. Als mede-oprichter en organisator van WICCA (Women in Cybersecurity Community Association) is ze ook betrokken bij het samenbrengen van infosec-dames en (vrouwelijke) beveiligingsliefhebbers om te leren over exploits, hacking, incidentrespons, forensisch onderzoek, de dingen op laag niveau, hardware-hacking, en vooral het maken van slechte crypto-grappen! Haar belangrijkste doel is om een gemeenschap van stoere vrouwen in Nederland op te bouwen en hopelijk toekomstige generaties te inspireren om zich bij keyboards aan te sluiten en te beginnen met hacken! Alsof dat nog niet genoeg is, is ze ook vrijwilliger bij de Nederlandse Politie om cybercriminaliteit te helpen bestrijden en zit ze in de raad van toezicht van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure.


Wanneer : Zaterdag 16 dec 2023 14:00-16:00

Waar : TkkrLab, Marssteden 98, Enschede ( Google Maps / Open streetmap )

Kosten : Gratis,reserveer je ticket hier

Taal : Engels (tenzij iedereen Nederlands verstaat)


Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van TkkrLab schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

CyberSaturday is een maandelijkse evenement bij TkkrLab, zie onze agenda voor het volledige programma

Dit evenement word mede mogelijk gemaakt door Creative broedplaats Twente.

Logo creative broedplaats twente