Aug 242014
 

1024px-Ledmatrix-clock_Picture

Michiel Brink, met 17 jaar onze jongste member, heeft een poosje geleden bij de aankoop van onderdelen een leuke bonus gekregen, een led matrixbord. Er was echter een probleempje, de aanstuurelectronica zat er niet meer in. Gelukkig is Michiel als ambassadeur vd techniek handig genoeg om dit zelf in elkaar te zetten. Hij heeft met een Texas Instruments msp430 controller zelf aanstuur electronica gemaakt die mbv python de tijd laat zien. Nu kan hij genieten van een mooie zelfgemaakte klok.

Meer informatie over dit project kun je vinden op onze wiki

Aug 062014
 

Interview met Dave Borghuis over computerbeveiliging op TV Enschede start op 1:17.

Het is weer zo ver, er zijn weer inloggegevens verzameld door black hat hackers. Dit keer is het een Russische bende die 500 miljoen unieke (!) e-mailaccounts heeft bemachtigd door middel van SQL-injectie.

Dat websites gekraakt kunnen worden en dat daarmee gegevens worden verzameld mag eigenlijk geen verrassing zijn. Wat dit geval uniek maakt is de grote omvang van de verkregen gegevens. Uit het artikel blijkt dat er een Russische bende achter de hack zit, maar waarschijnlijk zijn zij maar één van de vele criminelen die op dit gebied actief zijn. Eigenlijk is een e-mail- en wachtwoordbeveiliging tegenwoordig niet meer voldoende om je gegevens te beschermen, maar helaas ontbreken er nog (goedkope) alternatieven.

Hoe kan je je beschermen tegen dergelijke e-mail- en wachtwoordlekken?

 • Vul niet voor iedere site meteen je gegevens in, vraag je af of het echt nodig is;
 • Kies een moeilijk te raden wachtwoord, bijvoorbeeld de eerste letters van een zin gecombineerd met hoofdletters en cijfers;
 • Gebruik ieder wachtwoord maar één keer. Mocht een site gekraakt worden, dan ben je alleen de gegevens die daaraan gekoppeld zijn kwijt en niet je (login)gegevens voor alle sites die je gebruikt;
 • Gebruik een password manager zoals bijvoorbeeld Keepass;
 • Indien mogelijk gebruik 2-factor login (dit kan o.a. bij Twitter, Google en Facebook).

Dit zijn slechts een paar eenvoudige tips voor het veilig gebruik van je e-mail en wachtwoord. Wil je meer doen, houd dan de site van Privacy Café in de gaten, waarschijnlijk wordt er binnenkort een café georganiseerd in Enschede. Dit is een evenement waar je internetprivacy kunt leren beschermen door o.a. gebruik van veilige wachtwoorden, versleutelde e-mails (PGP/GNUPG), anoniem browsen (TOR), etc.

Een tip voor de webdeveloper: wanneer je een site ontwikkelt, probeer dan niet zelf het wiel uit te vinden om de site te beveiligen. Er zijn hiervoor frameworks die dit allemaal voor je kunnen regelen, maak daar gebruik van.

Meer informatie:

 • Bits of Freedom met hun toolkit over wachtwoorden, veilig internet surfen en meer;
 • Digibewust tips over wachtwoorden;
 • Voor developers: neem een kijkje bij OWASP hoe je een veilige site maakt.
 Posted by at 14:57

Privacy Enschede

 Uncategorized  Comments Off
Apr 152014
 

privacy_enschedeVanaf 17 April t/m 17 Mei is er het “Privacy Enschede” evenement, een maand lang activiteiten in het teken van privacy.  De doelstelling is iedereen meer bewust te maken over privacy, ook de mensen die er normaal minder mee bezig zijn.

As. donderdag 17 April 19:00 wordt er gestart met de vertoning van de documentaire “Panopticon” waarna de gelegenheid is om de maker Peter Vlemmix vragen te stellen over de documentaire. Na deze opening is er iedere week een lezing over het onderwerp privacy (door Brenno de Winter, Arjen Kamphuis, Martijn van der Veen en Douwe Schmidt (BOF)) en word er afgesloten met een Privacy Cafe (waar je leert met privacy tools zoals PGP en TOR om te gaan op je eigen laptop)

Het volledige programma staat op http://privacy-enschede.nl , vergeet niet om in te schrijven indien een van deze activiteiten wil volgen.

(disclaimer, dit evenement word georganiseerd door Dave Borghuis, voorzitter van TkkrLab)

 Posted by at 15:51

Artikel in TC Tubantia

 Events  Comments Off
Mar 312014
 

 

Nav onze open dag staat vandaag dit artikel in de TC Tubantia. Onze members staan er mooi op.

 Posted by at 13:20
Mar 132014
 

spaceopen

 

Net als in de afgelopen twee jaar zullen de Nederlandse hackerspaces op 29 Maart hun deuren openen voor het publiek.

3D-geprinte koekjesvormen ontwerpen, zeep maken, je eigen meubels frezen, de kleuren van je woonkamerlampen aanpassen aan de film die je kijkt en controleren hoe veilig Whatsapp nu echt is. Het kan allemaal in een hackerspace.

Een hackerspace is een ruimte waarin creatievelingen, technici, juristen en andere geïnteresseerden bij elkaar komen om samen te werken aan, na te denken over, en te praten over zeer uiteenlopende onderwerpen. “Sommige van deze projecten zijn heel praktisch van aard, anderen zijn meer ‘omdat het kan’. Wat altijd hetzelfde blijft is ons doel om kennis te vergaren, samen te werken en kennis te delen”, aldus de oprichtster van Hackerspace Frack, Jildou Gerritsma.

Dat die kennis gedeeld moet worden laten de leden van de Nederlandse hackerspaces dan ook graag zien door alle nieuwsgierigen uit te nodigen om eens een kijkje te nemen wat er allemaal mogelijk is. Dan wordt ook duidelijk dat hacken al lang niet meer iets is dat alleen op een computerscherm gebeurt.

Hackerspace TkkrLab in Enschede heeft een eigengebouwde 3D printer en CNC frees, Bitlair, in Amersfoort, bouwt bijvoorbeeld een 100W lasercutter. “De hackerspaces vullen elkaar graag aan en werken samen waar mogelijk. Op die manier kunnen we leren van elkaars fouten, onze kennis vergroten en kunnen verschillende interessante projecten over het hele land aangeboden worden”, legt Dave Borghuis, de oprichter van Tkkrlab, uit Enschede

Naast het bouwen van machines wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan projecten om de voordeur van een hackerspace op afstand te openen, of de temperatuur van verschillende ruimtes via het internet te kunnen beïnvloeden. Ook wordt er samengewerkt met een bibliotheek om soldeer lessen aan kinderen te geven, worden er op verschillende locaties workshops gegeven om uit te leggen hoe privacy beschermd kan worden en wordt er samengewerkt met gemeentes op het gebied van beveiliging en open data.

De open dag is een kleurrijk geheel met activiteiten door het hele land en iedere hackerspace geeft hieraan een eigen invulling. Voor een overzicht van de activiteiten en openingstijden kan men terecht op http://hackerspaces.nl/ of op de website TkkrLab http://tkkrlab.nl .

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Vanaf 11:00 uur ‘s ochtends zijn de deuren geopend en om 17:00 is het dagprogramma afgelopen, aanmelden is niet nodig.

Programma van TkkrLab

 

Mar 032014
 

 

Een willekeurig weekendje in TkkrLab waarbij de leden bezig zijn met diverse projecten. Tijdens het maken van hun project word er natuurlijk over en weer overlegt en tips uitgewisseld zodat men van elkaar kan leren.

Je ziet op de foto’s :

 • Bouwen Reprap Prusa i2 3D printer
 • 3D geprint doosje op onze Reprap Prusa I3, ontworpen met openSCAD
 • Debuggen eigengemaakte 8 Bit computer
 • Bouwen Kruistafel : om heel accuraat gaatjes op de goede plek te boren, voor o.a. printplaatjes

 

BitCoin Symposium

 Events  Comments Off
Jan 152014
 

Bitcoin Tkkrlab Enschede

Op Vrijdagavond 24 Januari is er in de TwentseWelle een BitCoin symposium. Hier komen diverse sprekers die uitleggen wat BitCoins zijn en wat je er mee kunt.

TkkrLab is hier ook bij aanwezig om in de Bitcoin-Babbel-Corner om iedereen die vragen heeft over Bitcoins deze te beantwoorden en je op weg te helpen. Dit kan gaan over zelf bitcoins maken (mining), wallets, betalen met Bitcoins, etc. Als je wilt kun je meteen praktijk ervaring opdoen met Bitcoins en bij ons een Club-Mate kopen.

Als je meer over Bitcoins wil weten mis dit niet!

Op de symposium verkopen we ook Club-Mate, je kunt via deze button betalen :


Meer over het programma op Revolution 3.0 Website

Nov 162013
 

1074044_140301279510565_1877950421_oVolgende week Zaterdag 23 November en Zondag 24 November is er de Mini Maker Faire Twente op het terrein van Hazemeijer Hengelo (de Creatieve Fabriek).

De Maker Faire is een evenement dat afkomstig is van de Make Magazine (USA). Het is een ‘Show and Tell’, dus een plek om je eigen gemaakte projecten te tonen en uit te leggen aan de bezoekers. Een van de bekende makers die Nederland rijk is en zijn projecten laat zien is Theo Jansen, bekend van zijn zelfstandig lopende strandbeesten.

Het is vooral een plek waar je uitgenodigd word om zelf mee te doen en de handen uit de mouwen te steken. Er zullen vele workshops worden gegeven bij van de in totaal 80 standhouders.

TkkrLab zal samen met diverse andere hackerspaces aanwezig zijn, we laten onze projecten zien en zullen ook workshop Arduino en Solderen geven.

Dave Borghuis, de voorzitter van TkkrLab, zal op zondag 24 November om 12:00 een lezing geven over “Hackerspace, Makerspace, Fablab : Wat is wat?”

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van de Maker Faire Twente volg ze op :

 

 Posted by at 20:54
Oct 132013
 

 

polaroid_big

We gaan 19 en 20 oktober verhuizen naar Performance Factory (voormalige Polaroid complex). Onze nieuwe adres word dan ook:

Performance Factory, gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 45
7511 ZA Enschede

Dit is +/- 512 meter van onze huidige lokatie.

Hierin hebben we 4 lokalen en wat opslagruimtes. Als we het ingericht hebben zullen we hier wat update’s plaatsen.

 Posted by at 19:08